Τσάι του Βουνού

Το τσάι του Βουνού είναι αρωματικό φαρμακευτικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Φύεται σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Τα είδη αυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Συναντώνται ιδιαίτερα σε σχισμές βράχων όπου ελάχιστα είδη  φυτών θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Χρήση για την παρασκευή ροφήματος γίνεται κυρίως στην Ελλάδα. Το παρασκευαζόμενο αφέψημα με το όνομα Τσάι του Βουνού» παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, όπως για παράδειγμα στα φλαβονοειδή.

Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην  αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe.

 

Δεν περιέχει καφεΐνη όπως τα υπόλοιπα τσάγια ενώ η αντιοξειδωτική δράση του είναι εφάμιλλη του πράσινου τσαγιού. Το επιστημονικό όνομα Sideritis προέρχεται από την ελληνική λέξη «σίδηρος», λόγω της ικανότητας που είχε να θεραπεύει πληγές που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα της εποχής ή στην υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου που έχει το φυτό.