Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα πασίγνωστο βότανο. Το γένος του περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη. Είναι διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, σε καλλιεργούμενους αγρούς, κήπους και πλαγιές, σε εύκρατα κλίματα. Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη κατανέμονται σε ταξιανθίες-κεφάλια που μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές της μαργαρίτας. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω – μήλο).

Είναι φυτό ποώδες και ζει ένα χρόνο (μονοετές). Από το χαμομήλι, για βότανο-θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα κεφάλια των ανθέων, νωπά ή αποξηραμένα.

Το χαμομήλι το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα. Από τον 1ο αιώνα μ.Χ ήταν γνωστή η δράση του επί του πεπτικού συστήματος. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο και μάλιστα οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο, που ήταν ιατρός των μολυσματικών νόσων. Είναι πιθανότατα το ίδιο φυτό με το χαμαίμηλον του Γαληνού και μία από τις ανθέμιδες του Διοσκουρίδη.

Το αφέψημα από χαμομήλι έχει αντισπασμωδικές και απολυμαντικές ιδιότητες, δρα κατά του κρυολογήματος ενώ χαλαρώνει μειώνοντας το άγχος.